Thursday, May 19, 2011

Yes!? Bolånebubblan spricker! Men allt är inte bra.

Det verkar sett till de flesta indikatorer som att bolånebubblan börjar spricka. Det kommer inte nödvändigtvis vara ett snabbt förlopp, eftersom bostadsmarknaden är trög i sin art. Men likväl betyder det också att den är svårhejdbar. Liksom att den antagligen kan påverka konjunkturen iallmänhet om den blir tillräckligt stor. Vill det sig illa kan man så en sorts "superposition" om den klaffar tillsammans med en oljebrist som kraschar den sk "ekonomiska återhämtningen" i världen eller i EU och sen också plussas på med påföljande prognoserade lågkonjunktur/krasch ca 2014 +/- 1 år.
Då blir det riktigt jäkla jobbigt. Och då kommer nog tyvärr  - sett till normalsvensson blåögdhet - vi få se hur svenskar får uppleva och genomleva en sorts kombination med valda delar av en irländsk, lettisk + litauisk + isländsk ekonomisk krasch. Jag kan intyga att från alla källor jag läst, folk jag pratat med och hört på radio så verkar detta allt annat än trevligt och det är svårt att föreställa sig hur en svensk som aldrig upplevt detta själv skulle reagera.
 Nu finns det säkert några som påstår att jag är 1) - idiot 2) - domedagsprofet. Men jag är knappast den enda som påstår att frivilligt ta sig an lån som vida överstiga flera årsinkomster är särskilt bra när räntan är låg och priserna så upptrissade så att det kommer liknar en sorts livegenskap. Framför allt som den gällande kontexten är att man skall göra bostadskarriär för det "kommer gå alltid uppåt" samt inte minst favoriten "this time it's different". Och (nu blir det usel svenska här) när man under hela sin utbildning blivit tränad att tänka efter ordentligt på många plan och redan tidigt insett att vi har
1. Sugig infrastruktur för att ha utvecklings potential
2. Ett privat skuldberg en masse som skulle få en bankman från före oljerans tid att få stånd för det var innan de kom på att man kunde göra folk livegna genom frivilliga kontrakt där de skulle betala evig ränta. (Egentligen fanns det då redan, men det fanns en hel del praktiska och kulturella betingelser som satte stopp för det.)
3. En banksystem där man inte kan bli kvitt ett lån överhuvudtaget, dvs där banken är försäkrad på alla håll och kanter att den kan inte krascha förrän samhället kraschar mer eller mindre.
4. Allt färre och färre enkelt åtkomliga naturresurser...
--> vilket leder till följande macroekonomisk slutsats från anno.. tja... 2004-2005 ... pengarna vi handlar med har nästan ingen relevans längre. De är inte förankrade i reala tillgångar.

Så.  Vad nu då?

Jag är inte skadeglad. Nej, misstolka inte. Jag försöker likt Cornucopia varna för för detta för att jag vet hur 90-talets hyperkapitalism i Baltstaterna såg ut, jag har tillräckligt med folk som jag kände då som hade det riktigt dåligt ställt. Det här drabbar alla, oavsett om man har bostadslån som är bra, dåliga, singel, har barn, eller är pensionär eller bara rik. Det spelar liksom ingen roll. Och att hitta en ansvarig när kraschen är väl ett faktum är bara ett ögonblicks lugn, för det löser inga problem. Det bästa är om man på något vis kan få bubblan att pysa ner, samtidigt som man genomgående ser till att ungdomar har jobb, satsar på infrastrukturprojekt som är rimliga, att den demografiska utvecklingen är stabil samt att man slutar med lyxkomsumptionen som finansieras med lån och de som har bolån kan amortera i en normal takt. Däri ryms flera motsägelsefulla ekonomiska och reala parametrar som idag sätter effektivt stopp för flera olika lösningar.

Så det som behövs är att börja jobba för att undvika att allt sånt här händer i alltför stor omfattning och att samhället börjar så smått eller helst lite kvickare anpassa sig efter rimliga levnadskostnader och ett rimligt ekologisk fotavtryck.
Jag är utbildad för sådana strukturella frågor och en massa annat, men det hjälper inte när alla är upptagna att leka med sina iPhones eller hetsa runt i alla andra ärenden folk lyckas fylla upp dagen med för att sedan klaga på att de inte orkar/har inte tid/för stressade. Samtidigt vill folk att staten skall fungera och alla skall betala mindre skatt .. hm.. hur hade ni tänkt att det skall funka realt? Glöm det. Det går inte så. Det funkar inte så rent ekonomiskt.

För lite mer läsning vänligen se Cornucopia: http://cornucopia.cornubot.se/2011/05/nyfeodalismen.html samt
  om ni känner för lite mer info: http://cornucopia.cornubot.se/2010/12/sa-kan-det-se-ut-for-bolanetorsken.html
och om ni verkligen vill ha Ingmar Bergman klass "må-dåligt" film och bör ta diskussionen med en vän/partner eller annan kär person: http://cornucopia.cornubot.se/2011/04/scenario-bolanekrasch-och-synopsis.html

/Teheimar

No comments: