Tuesday, September 15, 2009

Riga 3

Egentligen nu tillbaka från Riga, men det finns en del kvar att skriva. 
"
Dag 7 Onsdag.
Tänkte åka hem imorgon, så kanske man kan skriva mer.
Stressigt, har hur mycket som helst att göra. Det fanns inget vatten på förmiddagen. Men verkar ha kommit tillbaka nu. I övrigt så tyckte jag att salladen jag åt till frukost inte smakade sådär bra direkt.  Den var god dock.
Men i övrigt skall jag iväg nu och handla massa grejer.
Det verkar vara varmt ute. Solen skiner och det verkar vara en del folk ute.
/Mark
"
"
Det är natt. Det har varit en lång och intensiv på ett tråkigt sätt dag. Det är välkommet med en kallare natt. I alla fall just nu.
Jag sitter, slösurfar och försöker fixa till bilderna till första blogginlägget, men det går inte sådär bra.  Det är lugnt, folk verkar sova. Klockan är 04:15 här.  Måste sova snart. Lyssnar på Balckmore's Night." Fires at Midnight".  Jag åker nog hem på fredag. En sak som skulle ha varit klar blev försenad på grund av personalbyte.
Rätt bökigt, hade hellre åkt hem tidigare.
Har märkt att det är en hel del rätt så trådsmala unga kvinnor här. Rätt märkligt kan tyckas, men jag har funderat lite på det. En förklaring bör kunna vara att blandningen mellan de olika mer eller mindre patriarkala synsätt på kvinnor som finns leder till en rätt annorlunda effekt när Västlig-öst och Väst möts. Jag kanske svamlar, men någonstans måste man börja.
Till saken hör följande: Mode.
Mode i Baltikum är annorlunda än säg, Skandinaviska halvön. Men det är fortfarande gemensamt att kvinnor skall på något sätt se ut på ett visst sätt. Den ramen följer något andra normer (är mitt intryck) men är i slutändan förhållandevis rigid.
Dess främsta kännemärke är att en kvinna skall vara (eller sträva efter .. .beror på vem man frågor nog), prydlig, välkladd, ren, och utstråla kvinnlighet i meningen ömhet, omsorg, inte ha för grova drag, smal, lite lätt hjälplös men psykiskt start vid behov.  Observera att det är ett förenklat axplock av mina observationer  baserat på ett intryck från hur folk pratar, rör sig, gestikulerar, hur män och kvinnor beskriv i media och litteratur. Som ni kanske märker så verkar det finnas (förutsatt att min beskrivning är korrekt ) ett ramverk av kärnvärden, som modet agerar som ett uttryck för. Således spelar inte moder roll så länge den kan fogas in i kärnvärdena.
Utöver detta finns en förhållandevis tydlig uppdelning i mode kopplat till etnicitet fortfarande.
Jag har tidigare fått frågor relaterade till hur unga i Lettland förhåller sig i olika frågor och måste erkänna att jag helt entydigt itne vet. Men det verkar finnas tendenser till att yngre letter klär sig mer vågat, emedan yngre ryssar tenderar att klä sig aningen mer konservativt. Självklart finns det undantag, som de letter som till synes försöker återuppliva något sorts modemässigt 20/30-tal  och de som helt enkelt klär sig så radikalt så att man undrar helt enkelt var de fick inspirationen från (och då talas det inte om det alternativa subkulturer här).
Allt det där tycks lite trist och hämmande.  För på motsvarande sätt är ju det till viss det en del machokultur bland vissa grupper här. Jag själv måste säga att jag misstänker att för en svensk är det enklare att umgås med en ung lett, gärna en sån där av bohemisk art. De ser inte ut som "Bohem" wannabees i Stockholm, men de går att känna igen i alla fall.
Aja, nu är det dags att sova.
/Mark
"
Nu blev det inte så att jag åkte tillbaks till Stockholm förrän på fredag. Men jag hann med mer än jag skulle ha gjort om jag åkt på torsdag.
Nu blev hemresan lite seg, det är alltid så att åka färja.


Blir lite fler bilder här nu.



sms lån håller på att lanseras i Lettland. Kanske inte den bästa av idéer.

Nypressad juice. Blandning av apelsin- och blodgrape.
Plats: Valters & Rapa, Emils Gustavs kafé.
Var en väldigt varm dag. extremt trevligt med kall dricka. 


 Utsikt från Rigas Gamla stad på onsdag. Normal bild och utzoomat.