Thursday, January 02, 2014

Vatten och Sverige.

I en debattartikeln i DN Debatt skriver nio vattenforskare (eller snare 9 akademiker och forskare som jobbar och forskar med vatten) att Sverige måste bli bättre på att kontrollera vattnet.
Rätt bra och intressant artikel.
Läses här: http://www.dn.se/debatt/sverige-maste-bli-battre-pa-att-kontrollera-dricksvattnet/
De har helt rätt anser jag och det är trist om det verkligen är så att vattnet i Sverige kontrolleras dåligt. Jag trodde det var bättre än så.
Däremot påpekas det inte i artikeln några jämförelser med hur många kontrollmöjligheter det finns totalt i både Storbrittanien och Sverige, utan man jämför bara antalet kontrollerade brunnar exempelvis, men inte av hur många det finns helt och hållet. Det är en miss i artikeln. Det gör skillnad eftersom det är skillnad mellan dessa länder i avseende på allt från geografi, nederbörd, befolkning, distribution av befolkning, industrier osv.
Det är även synd att se att avdelningen där jag utbildades i Geografi, som heter TEMA  Vatten i Natur och Samhälle på TEMA institutionen vid Linköping Universitet, inte är med. Trist och faktiskt lite skämmigt. Även om jag inte arbetar med vatten just nu så ligger vattenfrågorna alltid högt upp och jag intresserar mig för dem.
Därför vill jag tillägga i något enklare och rakare språk till debattartikeln:

Vattnet är en av Sveriges absolut mest värdefulla och viktigaste resurser. Givet den folkmänd, landyta och mängden rinnande vatten som finns är det en av de resurserna som gör livet mycket enklare i Sverige för gemene person.
I jämförelse med länder söderut kan man här i princip doppa huvudet i vilken vattenpöl som helst utan att bli sjuk. Medan i många länder är det inte bara kemikalier i vattnet utan det är rent biologiskt för förorenat för att man skall våga dricka det utan rening. Så kanske det kan bli i framtiden i Sverige med om medeltemperaturen går upp. 
Därför - i och med pågående klimatförändring som kan komma innebära regionala ändringar av temperatur, växtlighet och nederbörd, samt ostabilt väder  - är det viktigt att bestämma vilka vattentäkter skall vara viktiga för dricksvatten och hur man kan (om det går) att säkra dem. Och vilka vattentäkter som får ändras i takt med klimatförändringarna och blir mindre säkra.
Detta är något som jag och mina mentorer och lärare diskuterat i åratal. Jag är faktiskt förvånad att det är bara nu det börjar komma upp på dagordningen. Märkligt även att EU (och EU:s ramprogram för vatten antar jag) har bättre koll på tillståndet i Sverige än vad som verkar inrikes.

/Teheimar