Thursday, September 01, 2011

The issue of no good ideas.


There are very few ideas when it comes to sustainability. This one is a good idea in theory but I doubt it will work in practice. It's a bit too far fetched and then there is the problem of metals. Building a small city on the oceanic water powered by wind turbines is cool - but you need lots of Neodimium, and other metals.
Seen in Oslo.
Posted by Picasa

Monday, August 29, 2011

Augusti /01 av 11


 Läser nyheter och mina olika vänner och bekantas bloggar. 

Asien, Khaddaffi, Ryssland och allt det andra.

Det pågår en hel del i världen därute.
På den stora internationella skalan fortsätter man se på Eurokrisen, USA's skuldkris, Lybien, Rysslands energipriser, Asiens militära upprustning och ekonomiska uppgång som verkar så lång leda till ökad spänning då man kanske inte kommer överens om framtida naturresurser.

Apropå delar av det.
Intressant att det verkar som om den Europeiska skuldkrisen är värre än USA's statsskuldskris. Vad det beror på kan man spekulera om länge. Men ett förslag jag läst är för att det EU har helt enkelt mycket svårare att komma överens om något konstruktivt, samt att alla dessa problem riskerar att till slut få euron på fall eller i alla fall kanske minska antalet medlemsländer med euro som valuta.

 När det kommer till USA så tja… det är ju inte direkt någon som följt det hela länge som är förvånad. Ska du ha ett land som till en början numera har producerat allt mindre och importerat allt mer, som producerar huvuddelen av världens vapen, är dessutom enda återstående supermakten och har en militärmakt med global projektion som är mer eller mindre tvungen (även om de är såklart intresserade av detta) av agera världspolis så får du till slut någon dylik situation. Nu är USA ekonomiska situation extrem. Det skuldberget är ju enormt. Men mycket likadant kan sägas om oss i EU med.
Hur som helst. Bara att ha världens största flotta med 10 hangarfartyg kostar mer än vad de flesta utvecklade länder idag vill eller har råd med. Att man dessutom har ägnat sig åt militärexpeditioner - även internationella - där man varit huvuddelen av den aktiva militärstyrkan i många fall (även Lybien) gör inte saken enklare för dem.
 Det är egentligen enkelt för folk att skylla på "dumma amerikaner", eller "dumma ryssar" för den delen etc. Verkligheten är dock mycket mer komplex, vilket jag hoppas de flesta förstår.  På det viset vore lite mer intressant att läsa lite ner nyanserade argument istället för twitterkorta tankebanor som är genomdränkta i fördomar.
 Ryssland säljes sina naturresurser till utlandet, och på sätt och vis har byggt in sig i detta beroende, samtidigt som de alltid numera kan använda det som ett medel för att påverka mindre fogliga länder.
Men samtidigt - eftersom de har ett system sedan länge för just sådant är det ju svårt att bryta ett invant mönster. Deras gas- och oljeledningsnät är ju byggt redan på sovjettiden och det är fortfarande högst funktionellt och utvecklas. Så det är inte konstigt att eftersom den lättillgängliga fossila energin i världen är på väg att ta slut så kan de basera en stor del av sin statsbudget på det, och att många länder verkligen vill köpa oljan eller gasen.  En av de stora frågorna är däremot - vad går vinsten till? Att ryssland biffar upp sin militära förmåga är egentligen inte förvånande det minsta. Däremot gnälls det ju såklart om det utomlands. Samtidigt bör man komma ihåg att landet har en mycket lång gräns mot väldigt olika länder och behöver ha som ett stort land i dagsläget ett starkt försvar - sina geopolitiska intressen inkluderade - så kanske det skulle gagna dem i det långa loppet att satsa på en del inhemsk utveckling. Vilket de till viss del gör. Men det finns mycket mer som skulle behövas göras på den civila sidan. Återigen är de militära bitarna mycket dyra.
Och i Asien där man sett en ökning av ekonomin kommer man allt närmare till problem mellan länder på grund av resurser som sinar, vart olika havsgränser skall gå, och lite annat.

Den mindre skalan då?

Vad jag läser så ska några flytta, en inom regionen södra Sverige, en annan till ett annat land inom Europa. Några verkar söka kärlek och lycka, medan andra är mer intresserade av något mer materiellt. Andra verkar vara på väg till en samlevnad som par. Det är liksom det rätt vanliga och rätt så trevliga. Man kollar en del på foton, läser dikter, får höra och läsa spontana reaktioner på diverse kända personer utspel eller kanske en åsikt om en större lokal samhällshändelse. På den stora skalan så är det nog rätt trevligt ändå.
Själv så sitter jag och pluggar då och då. Försöker göra et så mycket som möjligt. Sover inte så strålande.
Att jag är singel märks. Men tyvärr märks det inte på att jag är mer social. Snarare är jag lika asocial som tidigare. Orsaken är helt enkelt tid och pengar. Och inget intresse riktigt. Funderar också hur jag ska eventuellt ha råd med en "ny" digitalkamera på grund av diverse omständigheter, samt inte minst uppgradera datorn på sikt och ordna en del annat.
Man kanske skulle kunna säga att jag har inte tid att hålla på att jag töser för jag har annat som behöver göras.