Wednesday, February 16, 2011

Mer bostadsrätter kanske? Ja tack, eller vänta nu...

Yay! Idag gick räntan upp. Det är bra, även om alla får betala mer för sina bostadsrätter och andra inbakade konsumptionslån. Det betyder att det i alla fall finns en ansträngning till normalitet. Men frågan är om det ens kan bli normalt nu.
Belåningsgraden är ju så pass hög så att det blir lite svårbedömt vad en högre ränta egentligen innebär? Attvi har en stark ekonomi, eller att något annat är svagt?  Eller som någon uttryckte det: "..visar sig att den Svenska Tigern är en skabbig bonkatt.." (Dvs att en starkare valuta innebär mindre exportmöjligheter för Sverige).

För min egen del fortsätter min egen del. Jobbar på dagarna och försöker hinna med allt annat nödvändigt. Främst plugg och så. Det går inte snabbt fram just nu och det är rätt frustrerande. Letar boende också i staden som det är nästan helt orealistiskt att hitta en normal lägenhet till normala priser i. Gissar man på Stockholm gissar man inte fel.
 

Monday, February 14, 2011

Ajdå.Fortsatt bolånetorskning och dessutom mask i Sverige.

Jahapp. Då var vi där igen.
Dags för ev Finankris 2.0 på sikt verkar det som enligt skeptikerna, och det ser ut som de har argumenten på sin sida.
Ekonomi - det verkar som den stora svenska bolånekarusellen fortsätter. Väldigt många människor tar väldigt stora lån och hoppas alla på väldigt stor avkastning och vinst när de väl bestämmer sig för att sälja den där bostader de inbillar sig att de äger. Det kan helt enkelt inte fungera så över en viss nivå. Och den nivån borde vara nådd och "mättad" för rätt så länge sedan. Det förefaller helt enkelt orimligt att folk ur min generation skall kunna åtnjuta samma tillväxt på realpriser och spekulativa priser (själv numren) såsom vår föräldrageneration har gjort. I praktiken betyder det att man kan inte räkna med att ett hus eller lägenhet ökar i värde på samma sätt över åren.
Många köper bostad som en investering som man skall samtidigt bo i. Tyvärr missar de att bostad är en funktion.
Anledningen till att detta inte kan fungerar på sikt är att det krävs en något extremt positiv ekonomisk utveckling för att min och nästa generation skall kunna ha råd att betala mer än de redan höga priserna som råder nu, inklusive att inkomsterna måste öka lavinartat för att amorteringen (och därmed återförsäkringen av krediter i systemet) skall nå rimliga nivåer (tex 30-40 års avbetalningstid).

Sen natur.

Dvärgbandmasken har gjort sitt intåg i Sverige. Ajdå. Det är inte alls bra. Om den sprids, glöm då svensks naturs renhet, äta bär direkt i skogen, inte tvätta händerna jämt och allt annat. Nu blir det ändå tid för förändringar i och med klimatförändring, men man behöver inte aktivt påskynda det genom dumhet. De som importerar djur till Norden och andra länder utan kontroller, avmaskning och hygien är bland de bidragande till denna situation. Tex importerade hundar från Ungern och Spanien som tas hit utan lagstadgade kontroller. Av två anledningar: Det är dyrt och folk bryr sig nog egentligen inte.
Turister som åker hit med sina djur är nog också delvis skyldiga. De är givetvis välkomna med alla kontroller och avmaskningutförda. It's there for a reason liksom.

/Teheimar.