Wednesday, May 08, 2013

En idé - angående bebisar, överhettning och bilar.

Med anledning av vad som verkar vara en tragiskt olycka med ett barn som dog i en bil så kommer här en lös idé.


Det borde nog egentligen gå att ordna en varningmekanism för, i och kring bilar som teknisk koncept för att minska risken för att glömma ett barn i bilen.
 Bilar idag är redan fullproppade med teknik såpass att förutsättningarna nog finns.
Men jag tänker mig att ett koncept på ett varningsystem kan bygga på ett par grundläggande komponenter.
1. Sensorer som redan finns i en del bilar.
2. De standarder som redan finns för bilbarnstolar och dylika.
3. Psykologiska faktorer
4. Trådlös kommunikation.
5. En säkerhetsåtgärd - just in case. Temperatur och ventilation.


Grund
I grund och botten skulle jag föreslå att använda två olika tekniker som sprider information från två olika håll - även om det är bilen som förmedlar informationen.
I - teknisk kedja från bilens sensorer till bilnyckel, telefon, mobilapp och andra personer.
II - bilens beteende ändras som bygger med på psykologi.


 Komponenter:
1. Bilbarnstol där bilbarnstolen talar om för bilen att den finns i bilen och ändrar bilens beteende.
    Detta exempelvis genom att bilbarnstolen kommunicerar med bilen via Bluetooth så fort den kopplats in eller dylikt (passiv reflektorantenn med RFID?). Detta kan även användas för att bilen ringer alla kopplade nummer ifall man lämnar bilen utan barn


2. Bilnyckel med förutom alla knappar som finns idag även en Bebis/Hund/djur ikon som lyser. Så länge man detekterar att det finns någon där så lyser knappen gult. Är det en bilbarnstol som är inkopplad (och detekteras vis RFID taggen exempelvis) så lyser den rött.
3. Ev. även en baksätes-sensor som detekterar rörelse + vikt.
4. Bilens beteende. Bilen vägrar låsa sig/stängas så länge man den detekterar att det finns en bebis/hund i bilen, men gör även aktivt motstånd i form att blinkningar och ett annorlunda tjut. Jag vet inte... en bil kanske rentav kan jollra lite ilsket. (påmminellse.)
5a. Om inget av detta fungerar och det är kvar en bebis eller hund och temperaturen börjar höjas inne i bilen - så kommer till slut bilen att dels starta ventilationen själv för att sänka temperaturer, och som sista nödåtgärd - öppa ett fönster eller så innan batteriet börjar bli för lågt.
5b. Man kan också tänka sig att bilen larmar omgivningen eller ringer något specifikt nummer. Ett mobilchip i en bil som ringer på ett nödnummer borde egentligen inte vara konstigt och anger ärende och position. Kanske att bilen ringer upp den andra föräldern tex.




Som sagt. Ett förslag.
/Teheimar.