Sunday, March 13, 2011

Jordbävningen i Sendai och ett besök i Uppsala.

Jordbävningen i Sendai på Honshu i Japan kom lite som en överraskning, även om man vet att det är ett vanligtvis drabbat land. Men det tar några timmar på morgonen att förstå vad siffrorna magnitud 8.8 (som var den andra reviderade uppgiften den förmiddagen) innebär. Jag vet sedan långt tidigare (från en gammal sojetisk källa) att allt över 8 innebär att väldigt få byggnader och delar av infrastrukturen ens står kvar - om några. Det är helt enkelt lite för kraftigt. Särskilt när man tidigare varit intresserad av jordbärvningen i Kobe och av bordbävningen 1960 i Valdivia/ Val Paraiso som hamnade på magnitud 9.5 på Richterskalan. Det som oroar nu mest är såklart hur många överlevande man hinner hitta under all bråte, och hur det kommer gå för de kärnkraftverken som har kylningproblem.
I Kobe var ju själva jordbävningen inte lika kraftig, men den inträffade på rätt ställe (nära i Kobe bukten ca 16 km ut strax under en ö i bukten). Men det är stor skillnad mot detta. Dels är ju den här jordbävningen mycket kraftigare magnitud 6 gentemot ca magnitud 9 är alltså 1000 ggr svagare då det är en logaritmisk skala. Dels så är detta mer på kusten där en tsunami därmed också blev kraftigare och större. Den uppgiften jag läst säger 10 m hög och cirka 10 km "bred", dvs hur långt den någga inland.Med tanke på hur vattnet beter sig är det därför inte konstigt om kustsamhällen spolas ut till havet. Dock är det ändå chockerande att läsa att man inte vet vart strax över hälften av en kustsamhällets tagit vägen. Om de svepts ut till havs är chanserna små att hitta dem rimligen. Jag vet inte om Japan har några rutiner för sådant, dvs om det finns några nödkläder eller proviant av något slag som folk kan rycka med sig eller så.
Vad som kan hända nu är dels all uppröjning, räddning och väntan med att efterskalven skall nå en nominellt normal nivå.

 Det är dock i sammanhanget tur att Japan har sådan erfarenhet med dylika katastrofer, då man är inbegripen med hur räddningsarbetet kan gå till. Självklart skulle det nog det låta annorlunda om man frågade en japanska medborgare, men så är detta å andra sidan en oerhört stark jordbävning.
Vore intressant att se hur den fortsatta geologiska aktiviteten blir, om någon av vulkanerna i den sektorn av Eldsringen i Stilla kommer bli aktiva den närmaste tiden (5-10 år).

Var på besök i Uppsala igår för att lyssna på en paneldiskussion om energi. Det var på stadsbiblioteket. Rätt intressant, även om en smula tråkigt och segt. Jag hade väntat mig dels mer folk, dels en livligare debatt med tanke på frågeställningarna. En av deltagarna vad Kjell Aleklett som är mest känd som en av de mer synliga forskarna i debatten om Peak Oil. Det var i alla fall kul att se honom. Två forskare till, en Pia och Christian, var rätt intressanta och hade en del att säga också.

/Teheimar.