Tuesday, January 03, 2012

The Strait of Hormuz

The situation seems to escalate a bit in the Strait of Hormuz. Hopefully it will not come to any violence, but who knows. Even if the interesting questions here are what the different sides would like to achieve and how far they really can go, the map of the Strait of Hormuz and it's geographical surroundings doesn't give much room for error. The United Arabe Emirates are just nearby.
Since the overall concern here seems to be Iran developing nuclear weapons (as well as carrier missiles for those) it's tempting to discuss what could happen if you'd bring nukes to this potential theatre of war?

Well, according to Google Maps, the Strait of Hormuz is at it's widest about 85 km and at it's most narrow point about 45-54 km wide. It's not much and the margins are narrow.


Any spill of either nuclear of other environmentally hazardous material would have an impact on the neighbouring countries given the small distances. The water flow of the Strait of Hormuz and the Persian gulf seems a bit season depending, party due to the different bottom-surface topology on either side of the strait. On the east side (the "oceanic part axessing the Indian Ocean water body) it's deep, while on the west side it's shallow and sheltered. 
So basically this means that if the direction of surface water flow is seasonally  bound, then if the setting is natural geographic setting is wrong, the flow of surface water can spread hazardous materials towards the gulf in the west, instead of spreading them in the more pelagic east zone. That means that how the dispersal will be depends on season, weather and the resulting surface water flow as well as on which side of the strait a potential conflict takes place.

Given that a nuclear (as an example) blasts destructive force depends on the yield and type of nuclear weapon, the safety distance varies (See US Homeland Security at National Terror Alert page about Effects of a Nuclear Explosion). However it would seems the the UAE and Dubai lie in immediate danger of being affected if a nuclear device goes off in the Normuz strait, since they lie pretty close in distance and since their coast would be affected.That would be pretty disartrous both the their citizens and to the economy at large.

Kamerautrustning.

Sedan sommaren har jag ingen kamera. Det är lite synd och lite jobbigt, för det finns en del man skulle vilja fotografera.
Så jag har försökt bestämma mig för vad jag ska använda istället för min gamla Canon.

Dels har jag inga canon-objektiv kvar, dels så har jag ingen blixt. Så det finns inget som håller mig kvar vid ett specifikt märke eller system.

Jag har efter mycket om och men kommit fram till att jag kanske borde fortsätta med Sony. Jag har ett minolta objektiv, liksom en väldigt enkel blixt med minoltafattning.

Alternativen är att försöka få tag på en begagnad Canon EOS 1d mkII eller 1ds mkII. Men de är dyra, även om det skulle ge kompatibilitet med min EOS 3 som nu är utan fungerande objektiv.
Men då behöver jag köpa nya objektiv till i vilket fall.
Har även tittat närmare på Nikons D300 och D300s, men inte känt mig helt övertygad för det är svårt att hitta något objektiv som jag tycker känns bra. Nikon har å andra sidan helt fenomenala blixtar, vilket är lockande.

Därför så verkar det som bäst alternativ nu är att få tag på en begagnad Sony A200 och börja med den och en begagnad Panasonic LX3 som ger väldigt bra vidvinkel och borde passa till gatu, landskap och vidvinkelfoto.

De nya Sony kamerorna har inte riktigt övertygat. De känns mer leksaker och kontrollerna på dem är för komplicerade för att kunna användas snabbt.

Monday, January 02, 2012

Hur mycklet bolån som får plats i samhället begränsas av bl a den demografiska utveckningen

Idag pågår en bolånebubbla i Sverige.
[Jag orkar inte dra anledningarna till varför, vänligen se Cornucopia för detta
1. Här
2. Här
& 3. Här. Bra förklarat.]

Denna bolånebubbla verkar nu från och med ungefär februari 2011 vara igång och pysa långsamt, vilket bör vara bra. Tyvärr hindrar det inte att en del som är antingen redan belånade eller som vill låna till en bostadsrätt att hoppas priserna stiger ytterliga för att de skall kunna i framtiden sälja och flytta med vinst, eller i alla fall slippa bli stående med en stor skuld.
Denna bolånebubbla har strukturen av en pyramid som kräver att de som väljer att för första gången delta i den och därmed ta bolån för att köpa en bostad måste bekosta höjningar i pris som de redan inne i pyramidsystemet kan tjäna på. I praktiken är det förstagångsköparna, oftast ungdomar och unga barnfamiljer. Egentligen är bilden aningen mer nyanserad än så men vi låter för enkelheten skull det vara för denna gång.
Ungdomar och unga barnfamiljer är därmed de som med sin presumtiva ekonomiska utveckling (även känd för många med den lösa och vaga termen "tillväxt") bekostar de allt högre priserna. Detta genom att i praktiken vara tvungna att ta högst lån och ha minst inkomst. För att detta system ska fortsätta utvecklas krävs det följande villkor:
1. En fortsatt ekonomisk utveckling med stigande inkomster;
2. Tillgängliga krediter (ändå bolån .. någonstans måste pengarna till slut komman från);
3. En positiv arbetsmarknadsutveckling med fler arbeten;
4. En stadig utveckling av lika många eller helst fler ungdomar
5. En bostadsbyggnadpolitik som ger precis färre bostäder än vad som behövs för att motivera de höga priserna.

Förutom detta krävs nog även en inte alltför hög inflation (det tvistar akademiker av alla slag om) liksom även en låg ränta.
Men även något som ofta glöms bort och som sätter ramen för allting beskrivet ovan:
6. Energi - framför allt tillgången på billig och stadigt levererad för en prognoserbar och uträkningabar morgondag.

Vad som är intressant här - för detta är ett kluster av villkor som är både beroende och oberoende av varandra samtidigt - är demografin och ekonomin med fokus på ungdomarna.
 Med ungdomar menas här de som är i den nedre delen av den demografiska stolpen, men som är ekonomiskt aktiva och betydelsefulla. Dvs idag de mellan 18 och 30 år, detta baserat på en medellivslängs på cirka 80-88 år i genomsnitt samt även att de som föds idag är så pass friska att de antas kunna leva 100 år i genomsnitt givet rätt trevliga förutsättningar.

 För er som känner till historien vet ni att man skaffade fler barn förr, både som försäkring till ålderdomen och för att barnadödligheten var signifikant mycket större förr. Idag föd färre och färre barn i jämförelse. Men barnkullarnas relativa storlek är knappast konstant än, men det som tidigare var en befolkningspyramid har gått mot att i (främst väst/nord globalt) bli en "stolpe" till sin struktur.
Se här
Sverige är idag i stora drag mellan etapp 3 och 4, beroende på synsätt.

Vad jag vill komma till är följande:
Medan de övriga villkoren för att bostadspriser och ekonomi och möjlighet till än större lån (i totala summor) har växt i en makalös takt senast 20 åren sedan 1990-talskrisen, växer befolkningen inte alls i samma takt. Även om de ungas löner och möjligheter växer möjligtvis (vilket jag ställer mig skeptiskt till, det borde gå att räkna ut) i en tillräcklig takt, så växer inte deras antal i rimligen nog i samma takt. Och där finns en gräns - de utbildade ungdomar med fasta inkomstmöjligheter med tillräckligt god inkomst för att bära upp resten av den ekonomiska bolånepyramiden.


Observera: Visst växer Sveriges befolkning totalt sett och man har sett en mindre babyboom senaste åren. Men detta är fortfarande nya medborgare som kommer eventuellt kunna komma ut på bostadsmarknaden om tidigast 16-18 år. I övrigt är det invandring som förklar den större befolkningen förutom ökade födelsetal de senaste åren. Men Sverige är knappast känt som tillflyktsort för rika invandrare. Eller hur? 


Så. Vad är slutsatsen.
Jo, att bolånebubblan antagligen begränsas praktiskt av hur det går ekonomiskt för de kommande kullarna ungdomar upp till 30 år som skall köpa sina första bostadsrätter - om de gör det överhuvudtaget i samma utsträckning som de tidigare kullarna. Om de kan göra det beror på deras inkomster - för det är endast där de kan spara ihop till handpenningen. Och denna möjlighet beror på arbetsmarknaden och deras utbildning.

Således - det är inte nödvändigtvis bra med stigande bostadspriser överhuvudtaget. Framför allt inte väldigt snabbt stigande sådana. Därför bör man bereda sig på att se problem i prisutvecklingen för bostäder de närmaste åren av bland annat denna anledning. Det finns även en reell möjlighet att många unga framöver anser att det är absurt och för riskabelt att köpa bostadsrätt - eller på annat sätt "äga" sin bostad utan att ha något mer än en besittningsrätt - för astronomiska summor. Detta skulle innebära att de skulle genom sitt val undergräva marknaden för bostadsrätter.

Här har det inte tagits i beaktning invandring, utbildningnivå, energibrist, framtida peak oil etc för att det skulle upptagit mycket mer tid.

/Mark Kesper.

Om mig.

Mitt namn är Mark Kesper, jag är 28 år. 

Jag är väldigt intresserad av Geografi och läser även det på Universitet. 
Den här bloggen har tidigare handlat om allt möjligt, men ska från och med nu handla om Geografi och min syn på ämnet. Jag kommer även att kommentera olika aktuella händelser och annat. 



Jag bor för närvarande i Stockholm. Söker arbete medan jag slutför mina studier. Siktar egentligen på en Magister i Geografi men det ser ut att jag får nöja mig med en Kandidatexamen av den enkla anledningen att det är dåligt med kurstillfällen på grund av extremt dåligt med elever för att ge D-nivå kurser. Masterstudier har hittils inte lockat med för det finns inte tillräckligt med kurser och studievägledarna har inte direkt övertygat mig om deras lärosätes förträfflighet.