Monday, January 24, 2011

Dags att uppdatera kanske. Plus om stulna identiteter på Facebook.

Var länge sedan man skrev något.
Hur som helst har det hänt en del sedan dess.

Jag arbetar just nu på en myndighet. Det är trevligt. Intressant jobb på många sätt och vi gör en sak som inte gjorts på länge, men som antagligen också är välbehövlig.

Har möjlighet att komma åt nätet från lite varstans, vilket på det stora hela är väl likaså rätt bekvämt. Även om det inte innebär att man alltid gör något nyttigt.

Det är en del rabalder på nyheterna om att en del har fått sina Facebook och andra digitala identiteter stulna på nätet, samt sina alster i en eller annan form använda på olika ställen på nätet av andra än de själva.
Det är egentligen inte så konstigt. Om man lägger ut bilder på antingen sig själv, någon annan eller bilder som är bra och snygga, varför i hela fridens namn förväntar mig sig att man skall få ha det ifred på nätet. Internet fungerar inte så, knappt att det vanliga samhället fungerar så riktigt.

Framför allt om man är ett land där en tillräckligt stor portion av befolkningen i allmänhet, och inte minst en tillräckligt stor portion av unga kvinnor i synnerhet lägger ut sina liv i en eller annan form av nätet är det inte det minsta förvånande (tyvärr) att det snos friskt till utlandet, inte minst givet Sveriges rykte som land fullt av snygga blondiner.

Lägger jag ut alster på nätet som i rollen som grafiker/fotograf (se http://teheimar.deviantart.com/) innebär det att jag är väl medveten om att det kan komma att använda lite varstans. Vilket det också gör. En sökning på mina bilder via Google ger att tex så finns mina bilder använda och tillgängliga på/via Brazilien. Tja... det är OK. Använder någon dem för att tjäna pengar så är det väl lite synd kanske att det inte kommer till mig. Men om någon bara använder dem mest privat så fine. Jag är glad att någon gillar det och använder det. I och med att jag dessutom sysslar i det här fallet med grafik som hobby och för skojs skull, och inte som huvudinkomst så är det väl egentligen dessutom OK, för det betyder att jag har andra inkomster att klara mig på. Detta kan inte sägas gälla generellt för Brazilien tex i breda termer.

Sen ... däremot borde de olika dagens digitala infödingar i form av unga mellan 12 och 20 år veta hur nätet fungerar. Och vara medvetna om i alla fall någon form av rgundläggande digital säkerhet. Rubrikerna talar dock lite emot detta. Det har inte så mycket med själv tekniska kunskapen att göra som att anpassa sunt förnuft till bete sig därefter.

/Teheimar.