Thursday, May 19, 2011

Yes!? Bolånebubblan spricker! Men allt är inte bra.

Det verkar sett till de flesta indikatorer som att bolånebubblan börjar spricka. Det kommer inte nödvändigtvis vara ett snabbt förlopp, eftersom bostadsmarknaden är trög i sin art. Men likväl betyder det också att den är svårhejdbar. Liksom att den antagligen kan påverka konjunkturen iallmänhet om den blir tillräckligt stor. Vill det sig illa kan man så en sorts "superposition" om den klaffar tillsammans med en oljebrist som kraschar den sk "ekonomiska återhämtningen" i världen eller i EU och sen också plussas på med påföljande prognoserade lågkonjunktur/krasch ca 2014 +/- 1 år.
Då blir det riktigt jäkla jobbigt. Och då kommer nog tyvärr  - sett till normalsvensson blåögdhet - vi få se hur svenskar får uppleva och genomleva en sorts kombination med valda delar av en irländsk, lettisk + litauisk + isländsk ekonomisk krasch. Jag kan intyga att från alla källor jag läst, folk jag pratat med och hört på radio så verkar detta allt annat än trevligt och det är svårt att föreställa sig hur en svensk som aldrig upplevt detta själv skulle reagera.
 Nu finns det säkert några som påstår att jag är 1) - idiot 2) - domedagsprofet. Men jag är knappast den enda som påstår att frivilligt ta sig an lån som vida överstiga flera årsinkomster är särskilt bra när räntan är låg och priserna så upptrissade så att det kommer liknar en sorts livegenskap. Framför allt som den gällande kontexten är att man skall göra bostadskarriär för det "kommer gå alltid uppåt" samt inte minst favoriten "this time it's different". Och (nu blir det usel svenska här) när man under hela sin utbildning blivit tränad att tänka efter ordentligt på många plan och redan tidigt insett att vi har
1. Sugig infrastruktur för att ha utvecklings potential
2. Ett privat skuldberg en masse som skulle få en bankman från före oljerans tid att få stånd för det var innan de kom på att man kunde göra folk livegna genom frivilliga kontrakt där de skulle betala evig ränta. (Egentligen fanns det då redan, men det fanns en hel del praktiska och kulturella betingelser som satte stopp för det.)
3. En banksystem där man inte kan bli kvitt ett lån överhuvudtaget, dvs där banken är försäkrad på alla håll och kanter att den kan inte krascha förrän samhället kraschar mer eller mindre.
4. Allt färre och färre enkelt åtkomliga naturresurser...
--> vilket leder till följande macroekonomisk slutsats från anno.. tja... 2004-2005 ... pengarna vi handlar med har nästan ingen relevans längre. De är inte förankrade i reala tillgångar.

Så.  Vad nu då?

Jag är inte skadeglad. Nej, misstolka inte. Jag försöker likt Cornucopia varna för för detta för att jag vet hur 90-talets hyperkapitalism i Baltstaterna såg ut, jag har tillräckligt med folk som jag kände då som hade det riktigt dåligt ställt. Det här drabbar alla, oavsett om man har bostadslån som är bra, dåliga, singel, har barn, eller är pensionär eller bara rik. Det spelar liksom ingen roll. Och att hitta en ansvarig när kraschen är väl ett faktum är bara ett ögonblicks lugn, för det löser inga problem. Det bästa är om man på något vis kan få bubblan att pysa ner, samtidigt som man genomgående ser till att ungdomar har jobb, satsar på infrastrukturprojekt som är rimliga, att den demografiska utvecklingen är stabil samt att man slutar med lyxkomsumptionen som finansieras med lån och de som har bolån kan amortera i en normal takt. Däri ryms flera motsägelsefulla ekonomiska och reala parametrar som idag sätter effektivt stopp för flera olika lösningar.

Så det som behövs är att börja jobba för att undvika att allt sånt här händer i alltför stor omfattning och att samhället börjar så smått eller helst lite kvickare anpassa sig efter rimliga levnadskostnader och ett rimligt ekologisk fotavtryck.
Jag är utbildad för sådana strukturella frågor och en massa annat, men det hjälper inte när alla är upptagna att leka med sina iPhones eller hetsa runt i alla andra ärenden folk lyckas fylla upp dagen med för att sedan klaga på att de inte orkar/har inte tid/för stressade. Samtidigt vill folk att staten skall fungera och alla skall betala mindre skatt .. hm.. hur hade ni tänkt att det skall funka realt? Glöm det. Det går inte så. Det funkar inte så rent ekonomiskt.

För lite mer läsning vänligen se Cornucopia: http://cornucopia.cornubot.se/2011/05/nyfeodalismen.html samt
  om ni känner för lite mer info: http://cornucopia.cornubot.se/2010/12/sa-kan-det-se-ut-for-bolanetorsken.html
och om ni verkligen vill ha Ingmar Bergman klass "må-dåligt" film och bör ta diskussionen med en vän/partner eller annan kär person: http://cornucopia.cornubot.se/2011/04/scenario-bolanekrasch-och-synopsis.html

/Teheimar

Planer för Juni och Maj.

3-5 Juni - Uppcon? (borde väl passa på).

Juli - långt långt norrut. Kanske beror på vad det kostar och om det går att hålla billigt. Får se.
Annars... inget. Jag vet faktiskt inte. Jag gjorde nästan inget för mig förra sommaren. Allt hade liksom ett mål.

/Teheimar

Jay Jay Johansson. Nya bilder. / New images.

Lite nya bilder från konserten jag var på lördag den 14:e Maj. Konserten var riktit bra. Bra text, ljud och sång. Kan inte klaga. Tog med mig två kompisar, men hade bjudit in fem till. En blev skrämd verkar det som, två orkade inte och 2 till kunde inte. Vi hade ett av borden längst fram och därmed närmast artisten, så man kunde ta bilder förhållandevis diskret och det blev nog ändå rätt bra sett till min rätt sparsamma utrustning. Lite ljusare objektiv och vidare objektiv kanske hade varit att föredra. Men nu blev det som det blev. 
https://picasaweb.google.com/mark.kesper/JayJayJohanssonConcertFaschingStockholm?authkey=Gv1sRgCPTvhpjO-NWm5QE 

/Teheimar

Laptopbatteri

Batteriet till min bärbara dator har kommit nu. Så nu kan jag fortsätta med skrivandet ifred. Jag hade gärna i för sig uppgraderat till en SSD så man hade kunnat rita snabbare på skärmen (Wacombräda i skärmen). Jag tror jag kommer oftast vara antingen på Kulturhusetsbibliotek eller SU's bibliotek. I alla fall två gånger per vecka efter jobbet borde jag klara det. Eftersom det blir så sjukt långa dagar får man väl ta med sig någon form av matsäck eller köpa lite fika.
Det problematiska med pluggandet är egentligen den intellektuella ensamheten, dvs man har ju nästan ingen att diskutera med. Om man nu åtminstonde hade någon lagom intellektuell eller skarp person att diskutera frågorna med skulle kan kanske även ha möjlighet att lära ut lite. Geografi är rätt säreget ämne.

/Mark

Uppdatering på väg. C.K. Continuation & Normalisation.

Så. Det har liksom varit dåligt med uppdateringar och det har samtidigt hänt en del grejer.

Den största skillnaden mot föregående år är att jag är singel. Annat är att jag jobbar just nu på Skatteverket. Jag jobbar med insamlingen av Lägenhetnummer, vilket är en byråkratist term för den pågående folkräkningen i Sverige.  Är på sluttampen av studierna nu (äntligen?) även om det är svårt att se någon framtid i Sverige tyvärr. Men det kanske ändras vem vet. Man får väl se sig om ordentligt.

Så allt detta gör att mina sommarplaner och annat är lite vaga, men samtidigt oerhört flexibla, dock inte utan mål.

Min stora dator är offline tyvärr. Bootsectorn som är trasig. Jag försöker hinna med det, men det är en sådan där sak som tar lång tid att ordna. Dock om någon har mellan 1-2 TB ledigt och säkert att kopiera till är jag intresserad av detta för jag vill helst inte tappa några alster, texter och annat jag gjort senaste åren. Det vore rätt jobbigt.

 Mitt jobb på Rikskatteverket är temporärt så jag slutar där i sommar. Sen får vi se. Arbetsgivaren och organisationen är väldigt trevliga och så, och det är ungefär så byråkratiskt som man föreställer sig. Dock finns det oftast förhållandevis bra orsaker till detta, även ur en kritisk synpunkt. Kortfattat kan man säga väl att mycket skall vara så ordentligt och nogrannt gjort som det går, och det tar tid.

 På lördag är det konsert. Jay Jay Johansson. De som vill kan ansluta. Maila mig eller så om ni vill vara med på samma bord eller något dylikt.

Bilder och foto: Det har inte blivit så mycket av det på senaste tiden. Men möjligheten finns liksom. Jag kör fortfarande på en Canon EOS 20 D på 8 Mpixel. En gammal goding, som är tung, robust och oftast pålitlig. Sen har jag tyvärr numera bara ett objektiv till detta, men har två manuella objektiv liggande väntandes på en adapter. Har inte orkat beställa den och sitter och drar mig lite för utgiften. BIlder från helgen. https://picasaweb.google.com/mark.kesper/HelgILinkopingOIP#

 Men det finns en liten kö med bilder i alla fall. Rent teoretiskt behöver jag dock någon att fotografera (med)och diskutera annat med.  Senare tid har också inneburit att jag blivit mer intresserad av ett mer varierandespektrum av fotografi. Framför allt mer kompakt.  



En till Uppdatering.

Glömde lite bort det. Var med om en lite speciell grej ändå. Pratade med en person som i alla fall klär sig som en Lolita. Det var rätt coolt, inte minst med tanke på att man administrerat lite konvent och varit indirekt aktiv i sådant via Sverok. Glad att jag passade på för det var en mycket mer intressant samtal än jag ens hade tänkt.







/Mark

//

Så. uppdatering på väg.

Det har liksom hänt en del grejer och så.



Så länge musiktips:



Japanskt: Kenji Kawaii - The Heat... ngt från Ghost in The Shell - Innocence OST. Underbart ljudspår för dem som orkar lyssna mer än 3:33" på en låt.

Europeiskt: ATB - Distant Earth

Jay Jay Johansson - Far Away - gammal låt, men högst aktuell. Ska på konsert med honom på lördag också. I Stockholm. Blir vuxet till sättat och svalkande för själen förhoppningsvis.

Nordiskt: Bertine Zetlitz - Ashamed. Riktigt bra låt och bra text.



/Mark