Thursday, September 10, 2009

Rigaresa. 02.



Seg dag. Vaknade sent. Var nyheter på TV när jag vaknade. Ryska. De berätta om någon gammal furstinna som är helgonförklarad och som firas i dag i ryssland. Det känns en smula avlägset. Ryska kyrkan har fått ett helt oproportionerligt uppsving senaste 10 åren. Var på TV nyss också ett program där det diskuterades att till Moskvas motsvarande kommunval att typ 104% av oppositionskandidaterna fick underkänt för att delta i valet. Låter en smula suspekt. De som deltog i programmet ställde sig skeptiska till att det skulle förhålla det så. Det bästa är att en av oppositionskandidaterna påstås ha förfalskat sin egen namnteckning. Det borde verkligen ses som en bedrift. 

 

En annan sak som jämt märker på rysk tv här är att det mesta är underhållningsprogram. Eller snarare att underhållningsprogrammen märks mycket mer, både för de har längre tv-tid, är fler och har mer reklamutrymme. Plus att den kommersiella reklamen bedrövlig och överallt.

Men det verkar inte brist på långa smala (snygga? - klichévarning) ryskor med långa ben som sjunger och har sig samt halvtjocka gubbar som försöker vara roliga. Man kanske borde kolla på Videocracy och jämföra sen med det ryska tv-utbudet.  En sak som jag finner en smula suspekt är också att det är så mycket vurm för Tsarryssland numera, när man enligt alla historiska beskrivningar kan sluta sig till att det var knappast något kul ställe att leva på. Men ändå så finns det någon sorts vördnad och idolisering av alla de där feodalherrarna. Och mustascher. Nu när jag skriver det här är det någon rätt stor man med kaftan och jättemustasch som sjunger något. Ljudet är avstängt - mormor orkade väl inte med dem heller antar jag.

 

Jag har en del fönstertejpande kvar. Trött på det. Tar sådan tid. Varför kan man inte instället köpa tunna gummiremsor. De är visserligen dyra, men det borde hålla bättre.

Ni kanske undrar vad som menas med det. Men det är helt enkelt att man tejpar kanterna mellan fönstren och fönsterkarmarna för vintern. Sånt gör på gamla fönster som inte rikt håller tätt. Såna fönster är också dubbla englasfönster. Nu byttes tv-sjungandet mot en uruselt dålig musikvide av Natasha Koroleva där hon och någon polare är med i någon total rip-off av en bladning av Den lilla sjöjungfrun och Lara Croft. Jadu.. .vad skall man säga. Kultur är en speciellt grej nog.

 

Aja, skall återgå till fönstertejpandet. Så man blir klara någon gång.



Bilder.











                                                                                          Hus vid parkeringsplats.





Vy mot en kyrka på en tvärgata.



No comments: